Onze kennismaking met Timisoara

Onze eerste kennismaking was echt super goed zoals jullie in het eerste berichtje hebben gezien. Na een gezellig avond met onze couchsurf hosts Alex, Laura en de kitten Janis waren we de volgende ochtend al om 8.15 uur fris en fruitig en gingen we de stad verkennen. We waren goed voorbereid ‘NIET’ gps spot vergeten, ‘sorry pap en mam’! Het zonnetje scheen en we gingen geheel zonder enig idee waar heen de stad in en heel toevallig kwamen we meteen oog in oog te staan met de Orthodoxe kathedraal gebouwd in stijl die door handwerksmannen uit Moldavië en Constantinopel is overgebracht naar deze regio.
 
We kregen van de dame van tourist center een plattegrond en we hebben heerlijk 20 km door de stad gewandeld en mooie foto’s gemaakt. Ook hebben we het museum over de revolutie bezocht, het was druk: we waren de enige in het gehele museum. De man heeft ons een documentaire laten zien wat er zich in december 1989 heeft afgespeeld en we waren er beide erg van onder de indruk. Vervolgens hebben we een rondje door het museum gelopen waarbij de meneer ons graag over alles vertelde.
 
Even in het kort, want alles is op wikipedia te vinden en we zullen jullie daar niet helemaal mee overspelen, maar : In 1989 zijn de Roemenen in opstand gekomen tegen de leider Ceausescu en hebben ze letterlijk gevochten voor democratie. Meer dan 1000 mensen zijn hierbij om het leven gekomen en nog veel meer mensen raakten gewond. De opstand is in Timisoara begonnen en de andere grote steden volgden. De meeste slachtoffers zijn in Bukarest gevallen.
 
We vroegen voorzichtig of de gids dit heeft meegemaakt, en inderdaad hij was 7 jaar oud en had schoolvakantie. Ze woonde in een dropje onder Timisoara en zijn vader zat in het leger. Ze waren als familie erg bang, aangezien zijn vader geen mensen wilden doodschieten die demonstreerde. Wat zal er met zijn vader gebeuren als hij de orders van de baas niet zou opvolgen? Dat was de angst die leefde binnen deze familie, gelukkig is alles goed afgelopen en heeft zijn vader niet hoeven schieten en heeft hij het overleefd. 
 
Het was indrukwekkend om te zien hoe de man hier over heeft gesproken. 
 
We sluiten af met iets goeds en iets wat we echt nog niet wisten of ergens hadden gelezen
 
Timisoara was de eerste stad van Europa met elektrische straatverlichting (1884). Vele symbolische straatlantaarns zijn hierdoor in de stad te vinden!
 
 
 

1 thought on “Onze kennismaking met Timisoara”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *