Hand in hand kameraden!

Hand in hand kameraden, samen kunnen we alles aan! Dat hebben we de afgelopen weken wel bewezen door er voor elkaar te zijn. De operatie is al bijna twee weken terug en ik ben al bijna een week uit het ziekenhuis, maar volledig hersteld ben ik zeker nog niet. Hierdoor hebben we onze plannen om de eerste 3 maanden van onze wereldreis liftend door Europa te trekken veranderd in ‘lay back and chill out’. Hoewel dit natuurlijk wel even omschakelen was, zijn we er allebei zeer optimistisch onder. ‘We gaan gewoon lekker 3 maanden vakantie vieren’ hebben we al meerdere malen tegen elkaar gezegd. We zijn gister als eerste gasten aangekomen in een appartementje aan de kust van Eforie-Nord in Roemenië. We hebben niet alleen het gevoel dat we de eerste gasten van dit appartement zijn en daardoor als koninginnetjes behandeld worden, maar we hebben ook het gevoel dat we de eerste gasten in heel Eforie-Nord zijn. De straten zijn leeg, er wordt nog volop gerestaureerd, gebouwd en opgeknapt, we liggen op de enige handdoek van het strand en we genieten ervan! We zijn door de weinige inwoners al wel gesignaleerd ‘the first tourists are in town!’. Jaja, dat klopt. Laat de rest nog maar even weg blijven, want wij hebben nu alle ruimte, alle rust, we doen waar we zin in hebben en we doen vooral niet waar we geen zin in hebben. Echt genieten dus!

Onze mindset hebben we al helemaal omgezet waardoor we ons hebben kunnen verdiepen in ‘endometriose’, dat wat de dokters bij mij hebben geconstateerd. Ik ben volop gaan googelen en dat had ik wellicht beter niet kunnen doen. Het ene horrorverhaal na het andere kwam voorbij. De een had al 6 operaties achter de rug en de ander nog meer. Mensen waren niet meer in staat hun normale leven te leiden, omdat ze meerdere dagen tot weken per maand met gigantische pijn op bed lagen en hierdoor uiteindelijk vaak in een depressie raakten. Jeminee heb ik weer… Ja dat is wat ik dacht. Kan ik nog wel extreme sporten uitoefenen, kan ik nog wel echt op wereldreis, kan ik mijn lichaam nog wel vragen voldoende energie te halen uit simpele maaltijden. Dat waren vragen die mij te binnen schoten en angsten die ik had. Maar hiervoor zijn we gelukkig samen en hebben we een hoop andere lieve vrienden en familie om ons heen. We besloten niet meer te kijken naar de negatieve kanten, maar ons juist te richten op de positieve kanten van het verhaal. Want deze verhalen waren van mensen die al jaren met klachten sukkelden zonder dat de dokters wisten wat het was. Hierdoor werden hun klachten alleen maar erger in plaats van minder. Dat is dus al positief punt 1: Binnen 2 uur in het ziekenhuis doorgebracht te hebben wisten ze wat ik had. Postief punt nummer 2: De dokters weten hier, in Roemenië, echt super goed wat endometriose in houdt en hoe het behandeld kan worden. Positief punt nummer 3: Mocht de behandeling die ik nu heb (een anticonceptiepil) niet voldoende effect hebben, zijn er nog andere behandelmethodes mogelijk. Positief punt nummer 4: Ik wordt bijna nooit meer ongesteld! Jippijajee! Positief punt nummer 5: Sinds de operatie ben ik pijnvrij! Positief punt nummer 6: Zo blij dat ik in de bewoonde wereld direct naar een ziekenhuis toe kon en we niet midden in de rimboe zaten of in een ziekenhuis elders in de wereld zonder schone naalden etc. Positief punt nummer 7: Doordat dit is gebeurd op deze reis, hebben we nu een heerlijk appartementje aan het strand in een prachtig land. Echt relaxen dus!

Zo als dit niet positief genoeg is weet ik het ook niet meer! We gaan er tegenaan, we gaan knallen, ik ga van de operatie herstellen en we gaan onze reis gewoon vervolgen. Ja, met deze instelling ging ik gister naar de controleafspraak in het ziekenhuis en oh wat waren de artsen blij met me toen ik ze vertelde over onze plannen om in augustus 3.000 km rond te gaan fietsen in IJsland. Ik zei er snel achteraan dat we alle tijd hebben en als het een dag niet gaat we niet of nauwelijks hoeven te fietsen. De uitdrukking op het gezicht van de arts werd iets beter en ze zei alleen: ‘Listen to your body and please visit the gynecologist every year for a check up’

We hebben goede medicatie en zijn super goed geïnformeerd door de artsen en in principe is het aankijken hoe mijn lichaam reageert op de medicijnen en het kan zomaar zijn dat de klachten van de afgelopen jaren verminderen of verdwijnen. Uiteraard is het ook mogelijk dat de klachten blijven, maar daar gaan we niet vanuit. De overige organen waren trouwens goed hersteld en zoals het er nu uit ziet hoef ik daar niet aan geholpen te worden.

Deze ervaring heeft me een kant van Roemenië laten zien die ik anders nooit gezien had, wat een eyeopener was dat hier. Waar we de dagen voor Roemenië wegkwijnde van de mooie natuur, hadden we nooit verwacht dat ik daar niet zou kamperen, maar in hotels, laat staan in een ziekenhuis zou slapen!

In het ziekenhuis hebben we met personeel gesproken over het systeem over de gezondheidszorg en echt petje af voor het handelen van de artsen het personeel. Waar de artsen dachten dat ik het vervelend vond om als westerse in een Roemeens ziekenhuis te liggen, was ik juist heel erg blij. Ik voelde me echt zo goed en serieus genomen. Zo goed dat ik hier de aankomende weken ook de overige nodige onderzoeken zal laten uitvoeren.

Maar nu eerst moet ik iets gaan doen wat ik moet leren: ‘niks doen’, ik mag zelfs geen pak melk dragen! Nu scheelt het dat ik na een tochtje van 10 minuten supermarkt al 2 uur moet bijslapen, maar toch wordt het een goede wijze les voor me. Wie tegen mij een half jaar geleden had gezegd dat we ongeveer 2 maanden in Roemenië zouden blijven, die had ik verbaast aangekeken. Gelukkig hebben we een heerlijk plekje en wordt dat niets doen dus toch nog een beetje aantrekkelijk gemaakt. 

De weken van mijn herstel willen we ook proberen om Roemenië meer te leren kennen, we zijn al bezig met het leren van de taal en de Roemeense keuken. 

Waar we na deze 4 weken terecht komen is ook voor ons nog een vraag! We houden jullie op de hoogte!

2 thoughts on “Hand in hand kameraden!”

  1. Hoooiiii meiden. Jullie hebben t land ieder geval weer op de kaart gezet. Toen t vliegtuig geboekt moest worden was t toch nog wel een dingetje.
    Hongarije boekarest boedapest alles is voorbij gekomen. Maarrrrr tis gelukt en zo fijn voor iedereen dat jullie elkaar weer in de armen konden sluiten.
    Maar t belangrijkst dat t weer beter gaat. Hou je haaks ook jij Nanet
    Geniet van t land en kalm an. Liefs uit Rockanje

  2. Fijn dat het weer iets beter met je gaat kelly,maar goed naar je lichaam luisteren. Nanet en kelly geniet nu van elkaar en wie weet gaat alles straks gewoon nog lukken,
    Liefs thea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *